mindeord – Stiftstidende 5. september 2022
Billeder myldrer frem fra tiden siden 1974, hvor jeg første gang kom i byrådet (VS):
Den geniale skole- og kulturrådmand. Din åbne og idérige kulturpolitik, med beboerhus i hvert lokalsamfund, herunder Børnenes og Beboernes Jord, støtte til kulturvækstslagene med lokaler og underskudsgarantier – mens rådmand Arbjerg holdt de unge kultur-håb i gang på kontanthjælp! Med embedsmænd som Herluf Beyer og Poul Erik Jensen.
Møder i kulturudvalget, med den spæde Thor i bastkurven.
Byudviklingsplanlægning: at undgå, at byggeriet løb fra skole- og institutionsforsyning og omvendt. Den lære er siden gået tabt i en århusiansk glemmebog.
Udvalgsrejse til Herning og Holstebro, at kigge på kommunal organisering mhp. at få ridesport til ikke kun at være sport for de riges børn.
Musikhus- og ridehus-diskussionerne – Venstresocialistens støtte til musikhuset som din løftestang for musikhusprojektet.
Snak om Børne- og Ungepsykiatriafdelingen med dig og Edny – du stod frem som pårørende i bogen om at være psykiatribruger-pårørende. En god indsats for afstigmatiseringen.
Siden blev du borgmester og KL formand – jeg kritiserede dig for at være for meget finansministerens (nedskærings-) mand over for kommunerne og især Århus. Det fik jeg aldrig svar på. Men vi enedes i 1986 om et forlig. Du ville gerne have SF, som jeg da sad i byrådet for, med i et lovbeordret nedskæringsforlig. Vi gik med i forliget, til gengæld for at få tretrins rensning på alle kommunens renseværker – finansieret over taksterne, ikke over skatten! Det gav efter få år atter fisk i bugten!
Da Langelandsgades kaserne kom på byrådets bord, var økonomiudvalget på besigtigelse. Jeg gik i hælene på dig og stak lommekniven i træværket – se selv, Thorkild – huset og træværket er sundt. Siden fik jeg at vide, at du som udgangspunkt havde tænkt bevaring af ridehuset og nedrivning af de øvrige bygninger – efter turen: bevaring af hele komplekset. En håndværkers respekt for tidligere tiders håndværk. Også det var godt for Århus.
Også Århus’ bedste kommuneplan – 1988-1996 planen, med vægt på selvbærende lokalsamfund med institutioner og bibliotek og beboerhus i alle de 39 lokalsamfund, blev vedtaget i din tid.
Vi mødtes siden ofte i Foreningen af Forhenværende medlemmer af Århus Byråd. Du kom engang, ophidset: ”Jonas det er altså for galt: du og jeg bor i Risskov og henter store værdistigninger på vores villagrunde, uden at vi betaler nævneværdig ejendomsskat”. ”Jamen Thorkild – du har jo selv stemt for at holde ejendomsskatterne nede!”, ”Jo, jo, jeg ved det godt – men det ER altså galt!”. Og da byrådet ville sælge de smukke gamle husvildeboliger på Poul Martin Møllersvej, foreslog jeg et fælles læserbrev ”fra to gamle byrødder” imod salget. ”Jeg er med – du sender! Hvis vi sælger, bliver der bare bygget mere deroppe!”
Så sent som i dette forår kom Thorkild og Edny til jubilæumsfest på Børnenes og Beboernes Jord. Du mente, at jubilæet var fejring værd for Århus.
Thorkild er død. Vi endte med at være venner, trods ofte betydelig uenighed. 96 år og ringe helbred. Og han havde forberedt egen død og begravelse. Så følelsen er mere vemod end egentlig sorg. Men der er nu lidt mere tomt, når du ikke kommer til møde i ”De forhenværende”
Thorkild var et stort menneske – og Århus en god mand.
Viggo Jonasen
Byrådssuppleant, pt UFP.